Zorg

Wij hebben contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars in Nederland om ervoor te zorgen dat de chronische patiëntenzorg goed wordt geregeld. De basis voor deze patiëntenzorg wordt gevormd door onze zorgprogramma’s, die de kwaliteit waarborgen.

We bieden de volgende zorgprogramma’s aan: Diabetes Mellitus Type 2, COPD, Hartfalen, Ouderzorg, Cardio Vasculair Risico Management (CVRM), Atriumfibrilleren en OSAS.

Op basis van de Inkoopvoorwaarden 2021 van Zilveren Kruis zetten we in onderstaand document op een rij wat je wél en wat je níet mag declareren naast de keten.

Mensen wonen langer thuis en komen ook sneller terug naar huis na een ziekenhuisopname. Dit betekent meer complexe zorg thuis bij mensen waarvan de huisarts hoofdbehandelaar is. Verpleegkundig Specialisten (VS) kunnen de huisartsenpraktijk ondersteunen in complexe zorg, vooral bij: palliatieve zorg, vaatlijden/oedemen, wondzorg, kwetsbare ouderen, hartfalen/cardiologie. De verpleegkundig specialist kan ook samen met de huisarts, praktijkondersteuner somatiek of de physician assistant de patiënt thuis bezoeken.

Diabetes Mellitus type 2

Diabetes Mellitus type 2

Dit programma vindt zijn grondslag in DiabetesZorgBeter en wordt in Drenthe al ruim vijftien jaar toegepast. Bijna alle Drentse huisartsenpraktijken doen mee aan Diabetesketenzorg. Onderzoek toont aan dat de diabeteszorg die wordt geleverd op basis van de Nederlandse diabetesstandaarden de beste diabeteszorg in de wereld is. Door de zorg op gestructureerde wijze toe te passen is gebleken dat een patiënt met diabetes mellitus type 2 (DM2) evenveel overlevingskansen heeft als iemand zonder de ziekte.

Meer informatie Veelgestelde vragen
COPD

COPD

Het zorgprogramma COPD zorg goed in beeld is in 2010 ontwikkeld en heeft als doel het realiseren van de best mogelijke ketenzorg voor patiënten met COPD. Heel recent is het zorgprogramma aangepast aan de nieuwe NHG Standaard. De ziektelast is nu de basis van de zorgverlening. Het zorgprogramma is gebaseerd op de zorgstandaarden van de diverse beroepsgroepen die zich bezighouden met COPD. Het zorgprogramma omschrijft verschillende fasen die een patiënt met COPD doorloopt en wat welke zorgverlener gedurende die fases moet doen.

 

Praktische informatie Terugdringen ICS bij COPD
Ouderenzorg

Ouderenzorg

Ouderdom komt met veranderingen op alle levensdomeinen. Sommige ouderen zijn vitaal en anderen worden steeds kwetsbaarder, afhankelijker van (medische) zorg, begeleiding en hulpmiddelen. Om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen is het daarom belangrijk vroegtijdig zicht te krijgen op de persoonlijke vragen en beleving van de ouderen. Huisartsen, thuiszorg en welzijnswerk kunnen de zorg en begeleiding dan beter afstemmen op de behoeften van de oudere. Dit vraagt om goede samenwerking en optimalisatie van de zorgketen. 

Meer informatie
CVRM

CVRM

Cardiovasculair Risico Management (CVRM) is de preventie van hart- en vaatziekten bij personen met een verhoogd risico op het (opnieuw) krijgen van deze hart- en vaatziekten. Omdat het om preventie gaat is de huisartspraktijk bij uitstek geschikt om deze zorg te geven. HZD heeft het Zorgprogramma CVRM ontwikkeld om praktijken te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van gestructureerde CVRM zorg. 

Onder “praktische informatie” vind je gegevens en downloads over onder andere (praktijk)organisatie, overeenkomst en stappenplan. 

Praktische informatie Veelgestelde vragen
Atriumfibrilleren

Atriumfibrilleren

Dit zorgprotocol Atriumfibrilleren beschrijft de behandeling in de huisartsenpraktijk van stabiel ingestelde AF patiënten en actief opgespoorde nieuwe patiënten (case finding), afstemming en samenwerking met alle betrokken zorgverleners in de eerste en tweede lijn. 

Meer informatie Veelgestelde vragen
OSAS

OSAS

Met het zorgpad OSAS kun je eenvoudig uitsluiten dat een patiënt OSAS (slaapapneu) heeft. Dit gebeurt met een pulsoximetrie-meting met het zogenaamde OSAsense-horloge. De patiënt doet zelf een nachtelijke meting in de thuissituatie. Daarnaast vult hij of zij online een vragenlijst in. Voor deelname aan dit zorgpad krijg je een vergoeding.

Meer informatie
Medicatieveiligheid

Medicatieveiligheid

Het verbeteren van medicatieveiligheid vraagt inzet van alle schakels in de keten: patiënt, arts, apotheker, zorgmedewerker, zorgorganisatie. Verschillende partijen die betrokken zijn bij deze zorg waaronder KNMP, NVZA, ActiZ en Verenso hebben het initiatief genomen voor de Task Force medicatieveiligheid. Een belangrijk product van de Task Force zijn de ‘Veilige principes in de medicatieketen’. Regionale werkgroepen zijn aan de slag gegaan om werkafspraken in de regio te beschrijven.

Meer informatie
Beweegzorg op maat

Beweegzorg op maat

Beweegzorg op maat is een gezamenlijk netwerk van huisartsen en fysiotherapeuten, wat zich Drenthebreed inzet voor de juiste zorg op de juiste plaats. Lees verder over het combinatiespreekuur en welke patiënten hiervoor in aanmerking komen.

Meer informatie