Versterken samenwerking GGZ-keten

Welkom!

Welkom op de pagina waar je alles over de GGZ ontwikkelingen in de regio Drenthe vindt. 

In maart 2019 is Rob Arts gestart als kaderhuisarts in opleiding en voor aan aantal uren bij ons werkzaam. In mei 2021 startte Harm Buist als praktijkconsulent GGZ. 

Wil je een bezoek van hen om kennis te maken en/of je wensen en behoeften te inventariseren? Dat kan. Stuur een e-mail naar info: info@hzd.nu of bel : 088-0504000 en vraag naar Harm Buist.

Afspraken in geval van crisis

Meldpunt GGZ zorgt voor verduidelijking

“De communicatie in de GGZ-keten kan beter”. Een veelgehoorde uitspraak over de samenwerking in deze keten. Om meer grip te krijgen op waar de knelpunten precies zitten, hebben we in februari 2018 het meldpunt GGZ ingesteld. 

Uitgelicht
We hebben een aantal meldingen ontvangen en vandaag lichten we er eentje uit die voor onduidelijkheid bij zowel de huisarts als de psychiater zorgt. Het gaat om een GGZ patiënt in crisis, die in een grensgebied van onze provincie woont en niet naar GGZ Drenthe wil. Wat nu? We hebben de afspraken erbij gepakt. 

Afspraken rond crisis en grensgebieden

  1. Patiënten mogen zelf de plaats van behandeling kiezen. Dus ook buiten de provincie. Zo kunnen patiënten die in Overijssel wonen wel in Meppel worden behandeld.
  2. Vindt er een crisis plaats? Dan wordt de patiënt bezocht door de crisisdienst uit de betreffende plaats waar de patiënt zich bevindt.
  3. Is een opnameplek nodig? Dan valt dat onder de verantwoordelijkheid van de bezoekende crisisdienst.
  4. Bijvoorbeeld: Een patiënt is onder behandeling bij GGZ Drenthe en hij of zij bevindt zich tijdens de crisis in Overijssel. Dat betekent dat de crisisdienst van Dimence verantwoordelijk is voor het bezoek en zo nodig voor het vinden van een (tijdelijke) opnameplek.

Deze afspraken gelden voor alle grensgebieden en zijn gemaakt met Lentis, GGZ Friesland en Dimence.

Vragen?
Heb je vragen over dit bericht. Neem dan contact met ons op per mail of bel naar 088-0504000

 

Aanpassingen acute en klinische psychiatrie GGZ Drenthe

De acute en klinische psychiatrie van GGZ Drenthe is in verband met het Coronavirus op een aantal punten  aangepast.

Ook patiënten met acute psychiatrie en een (vermoedelijke) coronabesmetting kunnen worden aangemeld, na overleg over te nemen voorzorgsmaatregelen. Bij acute psychiatrie en beoordelingen wordt in het contact met patiënten en professionals zoveel mogelijk gebruikgemaakt van (beeld)bellen. Alleen bij hoge uitzondering zijn er beoordelingen thuis of op locatie. Beoordelingen op de Spoedpoli vinden zo nodig plaats met persoonlijke beschermingsmiddelen; patiënten komen naar de Spoedpoli via eigen vervoer of psycholance. Vrijwillige opnames vinden alleen nog plaats als dit absoluut noodzakelijk is. Het Intensive Home Treatment-team (IHT) is wél gewoon werkzaam. Acute deeltijdgroepen (onderdeel van IHT) zijn opgeschort. Geen bezoek in de klinieken. Er gelden beperkte vrijheden, verloven van patiënten zijn ingetrokken.
Lees de actuele informatie op de website van GGZ Drenthe

Rapport van MIND over inventarisatie depressiepreventie

Als onderdeel van het landelijk Meerjarenprogramma Depressiepreventie voert MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid het project ‘Depressiepreventie in de huisartsenpraktijk’ uit. Doelen:

  • meer om zicht te krijgen op wat mensen helpt om zo min mogelijk depressieve klachten te hebben
  • het gebruik van effectieve preventieve interventies te bevorderen.

Niet alleen binnen de huisartsenpraktijk maar ook in de periode voordat mensen zorg krijgen en in de periode daarna om terugval te voorkomen.  De uitkomsten van dit onderzoek en de aanbevelingen worden besproken in dit rapport. Met de uitkomsten van de onderzoeken worden voorstellen uitgewerkt voor een preventiestrategie en netwerkaanpak gericht op de volgende aspecten:

• Met vroeg signalering voorkomen dat iemand met beginnende klachten een depressie krijgt en sneller hulp krijgt als dat nodig is.
• Ondersteuning of tools om herstel van een depressie en terugvalpreventie te verbeteren.
• De kwaliteit van leven verbeteren bij een chronische depressie.

 Het rapport vind je op deze pagina onder downloads.

Intervisie?

In het nieuwe functie en competentie­profiel van de POH GGZ 2020 valt intervisie onder kennis ontwikkelen & delen en deskundigheid en professionaliteit. Klik hier om meer te lezen.

Kwaliteitsregister ‘Praktijkondersteuner huisarts GGZ’ en functie- en competentieprofiel POH-GGZ 2020

Een kwaliteitsregister heeft tot doel de deskundigheid van een bepaalde  beroepsgroep of een bepaalde groep professionals, in dit geval POH’s-GGZ, op een transparante en toetsbare wijze te borgen, overeenkomstig breed gedragen normen die door de relevante partijen zijn opgesteld. Met de inschrijving in een kwaliteitsregister kan een professional aantonen dat zij werkzaam is in het  desbetreffende beroep c.q. de functie en investeert in het verwerven en bijhouden van de kennis en vaardigheden. Een kwaliteitsregister is openbaar. Werkgevers, collega’s, patiënten, andere disciplines of zorgverzekeraars kunnen nagaan of een persoon in het register is geregistreerd.

Je kunt hieronder het kwaliteitsregister downloaden.

Startdocument POH GGZ

We hebben een document samengesteld voor de startende POH GGZ die nieuw werkzaam is in een Drentse huisartsenpraktijk. Hierin leggen we uit wie we zijn en wat we doen en informeren we over verschillende scholingen en bijeenkomsten voor POH GGZ. Daarnaast geven we inzage in het kwaliteitskader dat tot stand is gekomen in samenspraak met het expertteam, bestaande uit huisartsen en POH’s GGZ uit Drenthe. Je kunt het document hieronder downloaden.

Toolkit GGZ zorg in huisartsenpraktijk

Als huisarts heb je een sleutelrol in de geestelijke gezondheidszorg als vertrouwensarts, eerste aanspreekpunt, poortwachter en behandelaar. De nieuwe online toolkit GGZ biedt alle actuele informatie, tips en aanbevelingen die je nodig hebt bij het vervullen van die rol. Bent je bijvoorbeeld op de hoogte van de ontwikkelingen rond e-health en consultatie en ken je de nieuwe verwijsafspraken al? Kijk hieronder om de toolkit te downloaden. De toolkit is ontwikkeld door de LHV in samenwerking met GGZ Nederland, MIND en het NHG.

Acute zorg

GGZ Drenthe heeft voor verwijzers een stroomschema gemaakt met wat te doen in geval van een crisissituatie.

Terug